
REC Indovent berättar om sin verksamhet
REC Indovent tillverkar och marknadsför högeffektiva luftbehandlingsaggregat till bl a villor, lägenheter och kontorslokaler. Genom 30 års utveckling har vi uppnått upp till 90% temperaturverkningsgrad. Energibesparingen blir därmed betydande, då vi effektivt tar tillvara på värmen i den varma rumsluften (frånluften) via växlaren innan den skickas ut som förbrukad avluft.
I vår satsning på energieffektivisering i fastigheter har vi nu börjat med solel, det är ett naturligt steg i REC Indovents utveckling. Vi projekterar, levererar, installerar och driftsätter din solcellsanläggning.
Med vår kunskap, miljövänliga produkter och vår service bidrar vi till att skapa bättre och energieffektivare produkter. I förlängningen innebär detta att vi är med och bidrar till ett bättre klimat på vår jord vilket vi är väldigt stolta för.
Vad är ett FTX-system?
Ett FTX-system är ett ventilationssystem som tar tillvara på värmen i den utgående, förbrukade, ventilationsluften. F står för frånluft, T står för tilluft och X för värmeväxling. Värmeåtervinningen gör att den kalla inkommande luften värms upp i aggregatet (värmeväxlaren) och sedan tillförs rummen i nära nog rumstemperatur. På så vis spar man energi (pengar) samtidigt som man får ett bättre inneklimat. Ett balanserat ventilationssystem har även effektiva filter som filtrerar bort pollen, damm och andra partikar som annars kommer in med uteluften i din bostad.
Tack vare den automatiska by-pass funktionen optimeras värmeåtervinning och komfort både sommar som vinter. Aggregatet är utformat som en vitvara och avsett att placeras på golv i tvättstuga, pannrum, grovkök eller liknande. Genom att använda en motströmsvärmeväxlare säkerställer vi också att luftläckage mellan förbrukad och frisk luft inte förekommer.
REC bidrar till DHL:s miljöarbete genom att delta i satsningen Gröna ton.
Agenda 2030 och dess globala mål anger den riktning och de förändringar som krävs för en hållbar värld. För varje globalt mål finns flera delmål som förtydligar vilka åtgärder som behövs för att nå målen. Delmålen har i sin tur ett eller flera indikatorer som möjliggör mätning och uppföljning av de globala målens framsteg.
Globala målen kan ses som övergripande områden inom vilka dessa förändringar ska ske. De är ett användbart sätt att planera, utföra och kommunicera ut en verksamhets hållbarhetsarbete. Nedan visar Ekocentrum hur en verksamhets omställning mot hållbarhet kan analyseras både utifrån inriktningen som globala målen och delmålen anger och utifrån indikatorerna. Beroende på verksamheten kan de globala målen som berörs skilja sig mellan dessa två analyser.
Våra utställare bidrar på olika sätt till en hållbar värld. Det kan handla om innovativa idéer eller en verksamhets omställning mot hållbar produktion, materialanvändning, energiförbrukning osv. Det är dessa förändringar, omställningar eller åtgärder i linje med den riktning globala målen anger som bedöms bidra till Agenda 2030.
En verksamhets hållbarhetsarbete kan analyseras utifrån globala målens övergripande områden. Då står delmålen till grund för analysen av hur en verksamhet bidrar till att förverkliga dessa. Delmålen ger information om vilken typ av åtgärder eller förändringar som efterfrågas, på vilken nivå (statligt till lokalt) dessa ska beslutas eller implementeras samt vilken sektor (offentlig, akademisk eller privat) som berörs. En verksamhet kan tillsynes bidra till ett visst globalt mål men åtgärder som efterlyses i delmålen kan vara på en annan nivå. Exempel på detta är företag som bidrar till att minska växthuseffekterna men ändå inte bidrar till mål 13: Bekämpa klimatförändringar då målet i första hand handlar om beslut och implementering av genomgripande strategier och riktar sig primärt mot statliga och lokala styren. Då får man i stället titta på delmål under andra globala mål, som till exempel delmål 9.4 Uppgradera all industri och infrastruktur för ökad hållbarhet eller delmål 11.6 Minska städers miljöpåverkan som också tar upp klimatåtgärder.
I en analys utifrån globala målens indikatorer står mätbarheten i fokus. Indikatorer visar vilket mätbart resultat eller utveckling de olika delmålen strävar mot. Det kan handla om dödlighet på grund av en viss parameter eller andelen förnybar el inom en viss sektor. Indikatorer är detaljerade uppgifter som efterfrågas för att kunna mäta globala målens framsteg.
En verksamhet kan bidra mer eller mindre direkt till att en indikator utvecklas åt ett visst håll. Exempelvis kan åtgärder som minskar mängden plastavfall i havet ha en positiv inverkan på indikator 14.1.1: Index över densiteten av flytande plastavfall. En verksamhet kan också bidra genom att förbättra förutsättningarna för ett visst delmål. Till exempel är produktion och installation av solceller två av flera förutsättningar som påverkar indikator 7.2.1: andelen förnybar energi av den totala energikonsumtion.
I det fall då inga indikatorer berörs direkt eller indirekt av verksamheten, kan globala målen ändå användas som verktyg för att analysera en verksamhets hållbarhetsarbete. Då skiftas fokuset från mätbarhet till inriktning

De tjänster och produkter som REC Indovent erbjuder sina kunder påverkar delmålet positivt genom renare inomhusluft. Deras ventilationssystem renar luften på föroreningar och hälsofarliga ämnen, minskar halter av radon och motverkar mögel. Med en motströmsvärmeväxlare kan man säkerställa att inget internt läckage till exempel radon förekommer, tack vare de helt separata kanalerna i värmeväxlaren.

Ett led i att ökan andelen förnybar energi i världen är att möjliggöra omställningen. REC Indovents satsning på att projektera, leverera och installera solcellsanläggningar till fastigheter påverkar därmed delmålet positivt.
Genom att erbjuda energieffektiva ventilationssystem som tar tillvara på uppvärmd luft påverkar REC Indovent delmålet positivt.

REC påverkar delmålet positivt genom att arbeta internt med en hållbar produktion och delta i DHL satsning, Gröna ton, för miljövänligare transport. REC köper återvunnet metall och slangar med återvunna plaster, som till exempel PU, till flera av sina produkter. REC har påbörjat ett arbete med att ”panta” gamla aggregat.
En del av förpackningsmaterial till aggregaten och rörtillverkningen återanvänds genom att skickas tillbaka till leverantören och spill av metaller går till återvinning.

REC påverkar delmålet positivt genom att anpassa industriprocessen för en mer hållbar resursanvändning och miljövänliga godstransporter. REC bidrar också till minskad koldioxidutsläpp eftersom de tar vara på redan uppvärmd energi och minskar därmed uppvärmningsbehovet.

REC Indovent bidrar till indikatorn genom att minska luftföroreningar inomhus. Med rätta produkter kan luften renas från föroreningar och hälsofarliga ämnen, minska halter av radon och motverka mögel.

REC Indovent bidrar till indikatorn genom att öka tillgången till förnybar energi i form av solcellsanläggningar till fastigheter.

REC Indovent bidrar med underlag till indikatorn genom att minska energianvändningen i byggnader som använder deras ventilationssystem. Den typen av ventilationssystem som REC Indovent erbjuder används till exempel i lågenergihus där själva byggnaden bidrar till att avsevärt minska energibehovet.

REC Indovent bidrar med underlag till indikatorn genom att bidra till DHL:s miljöarbete med DHL Gröna Ton samt öka användningen av återvunna material till produktionen av ventilationssystemen. De bidrar även med att öka återvinningen hos sig och leverantörer och satsar på ett pantsystem som möjliggör en återanvändning av gamla ventilationssystem.