Lokalförvaltningen - Göteborgs Stad
Lokalförvaltningen skapar miljöer där livet får ta plats genom att bygga, anpassa och förvalta lokaler och boenden för Göteborgs Stads verksamheter. Det är en av Sveriges största förvaltare av offentliga lokaler. Som en av Sveriges största byggherrar ställer Lokalförvaltningen även specifika funktions- och kvalitetskrav i sina Tekniska Krav och Anvisningar (TKA). Dessa krav ska sedan lokalförvaltningen, dess konsulter och entreprenörer följa genom alla delar av byggprocessen.
Lokalförvaltningen bygger och underhåller skolor, förskolor, vård- och omsorgsboenden samt boenden med särskild service i Göteborg. En del projekt är mindre renoverings- eller ombyggnadsprojekt av befintliga lokaler. Andra nybyggnationer löper under flera år och har flera hundra miljoner i budget. Vid nybyggnation satsar Lokalförvaltningen på lågenergibyggnader. Lokalförvaltningen ingår även i flera projekt med byggbranschen för att öka återvinning i byggprocessen.
Tillsammans med kunder och externa aktörer arbetar Lokalförvaltningen med forsknings- och utvecklingsprojekt inom flera olika områden.
Innovationsprogrammet Hoppet
Det som började som ett innovationsprojekt för fossilfri byggnation är nu ett innovationsprogram för att stimulera innovation, generera kunskap och skapa bättre förutsättningar för fossilfritt byggande. Hoppet är ett undersökande innovationsprogram som prövar sig fram med olika processer och material för att hitta optimala lösningar.
Programmets första steg är förskolan Hoppet, Sveriges första fossilfria förskola, som ska stå klar 2021. Förskolan ska byggas, så långt det är möjligt, med fossilfria material och metoder, från råvaror till byggarbetsplats. Även driften av förskolan ska vara fossilfri.
Det långsiktiga målet med programmet är att bidra till att Göteborgs Stad minskar sina konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser med 75 procent fram till 2050. Innovationsprogrammet vill driva på omställningen till ett hållbart samhällsbyggande samtidigt som det ska skapa intresse och förståelse för behovet av fossilfria material och metoder.
Agenda 2030 och dess globala mål anger den riktning och de förändringar som krävs för en hållbar värld. För varje globalt mål finns flera delmål som förtydligar vilka åtgärder som behövs för att nå målen. Delmålen har i sin tur ett eller flera indikatorer som möjliggör mätning och uppföljning av de globala målens framsteg.
Globala målen kan ses som övergripande områden inom vilka dessa förändringar ska ske. De är ett användbart sätt att planera, utföra och kommunicera ut en verksamhets hållbarhetsarbete. Nedan visar Ekocentrum hur en verksamhets omställning mot hållbarhet kan analyseras både utifrån inriktningen som globala målen och delmålen anger och utifrån indikatorerna. Beroende på verksamheten kan de globala målen som berörs skilja sig mellan dessa två analyser.
Våra utställare bidrar på olika sätt till en hållbar värld. Det kan handla om innovativa idéer eller en verksamhets omställning mot hållbar produktion, materialanvändning, energiförbrukning osv. Det är dessa förändringar, omställningar eller åtgärder i linje med den riktning globala målen anger som bedöms bidra till Agenda 2030.
En verksamhets hållbarhetsarbete kan analyseras utifrån globala målens övergripande områden. Då står delmålen till grund för analysen av hur en verksamhet bidrar till att förverkliga dessa. Delmålen ger information om vilken typ av åtgärder eller förändringar som efterfrågas, på vilken nivå (statligt till lokalt) dessa ska beslutas eller implementeras samt vilken sektor (offentlig, akademisk eller privat) som berörs. En verksamhet kan tillsynes bidra till ett visst globalt mål men åtgärder som efterlyses i delmålen kan vara på en annan nivå. Exempel på detta är företag som bidrar till att minska växthuseffekterna men ändå inte bidrar till mål 13: Bekämpa klimatförändringar då målet i första hand handlar om beslut och implementering av genomgripande strategier och riktar sig primärt mot statliga och lokala styren. Då får man i stället titta på delmål under andra globala mål, som till exempel delmål 9.4 Uppgradera all industri och infrastruktur för ökad hållbarhet eller delmål 11.6 Minska städers miljöpåverkan som också tar upp klimatåtgärder.
I en analys utifrån globala målens indikatorer står mätbarheten i fokus. Indikatorer visar vilket mätbart resultat eller utveckling de olika delmålen strävar mot. Det kan handla om dödlighet på grund av en viss parameter eller andelen förnybar el inom en viss sektor. Indikatorer är detaljerade uppgifter som efterfrågas för att kunna mäta globala målens framsteg.
En verksamhet kan bidra mer eller mindre direkt till att en indikator utvecklas åt ett visst håll. Exempelvis kan åtgärder som minskar mängden plastavfall i havet ha en positiv inverkan på indikator 14.1.1: Index över densiteten av flytande plastavfall. En verksamhet kan också bidra genom att förbättra förutsättningarna för ett visst delmål. Till exempel är produktion och installation av solceller två av flera förutsättningar som påverkar indikator 7.2.1: andelen förnybar energi av den totala energikonsumtion.
I det fall då inga indikatorer berörs direkt eller indirekt av verksamheten, kan globala målen ändå användas som verktyg för att analysera en verksamhets hållbarhetsarbete. Då skiftas fokuset från mätbarhet till inriktning
Analys utifrån globala mål och delmål
Lokalförvaltningen bygger och underhåller kommunala förskolor och skolor.
Lokalförvaltningen bidrar till delmålet genom att skapa trygga, fredliga, ändamålsenliga och inkluderande lärandemiljöer för alla genom att ta hänsyn till jämställdhetsaspekter och anpassningar för elever med funktionsnedsättningar.
I slutet av 2017 antog lokalförvaltningen Solenergiprogram 2030. Enligt programmet ska alla takytor med god solinstrålning förses med solceller, vilket sker i samband med nyproduktion och takunderhåll i befintligt bestånd. Satsningen är en del av Göteborgs Stads arbete att nå sitt miljömål att ha hållbara och rättvisa nivåer av klimatpåverkande utsläpp år 2050.
Lokalförvaltningen bidrar till delmålet genom att arbeta på flera nivåer med energieffektivitet. Exempelvis ska all nyproduktion vara lågenergibyggnader. flera. Dessutom är Lokalförvaltningen engagerad i flera forsknings- och utvecklingsarbeten som ska skapa mer energieffektivare byggnader och bostäder och en mer hållbar byggnadsprocess.
Lokalförvaltningen bygger för en hållbar framtid och bidrar till delmålet på olika sätt. Exempelvis så ska all nyproduktion vara lågenergibyggnader och alla takytor med god solinstrålning ska förses med solceller. Lokalförvaltningen ingår i projekt med byggbranschen för att öka återvinning i byggprocessen. Dessutom driver Lokalförvaltningen innovationsprogrammet Hoppet med fokus på klimatanpassad byggnation. Målet är att hjälpa byggherrar inklusive Lokalförvaltningen att driva fossilfria och klimatneutrala bygglösningar.
Lokalförvaltningen bidrar till delmålet genom sitt innovationsprogram Hoppet med fokus på klimatanpassad byggnation. Målet är att hjälpa byggherrar inklusive Lokalförvaltningen att driva fossilfria och klimatneutrala bygglösningar.
Lokalförvaltningen ansvarar för att bygga, anpassa och förvalta lokaler och boenden för Göteborgs Stads verksamheter. Genom att satsa på hållbara lösningar och upprustningar i form av solenergiinstallation, lågenergibyggnader, fossilfria byggmetoder och drift bidrar Lokalförvaltningen till att minska miljöpåverkan i städer.
Analys utifrån globala målens indikatorer
Som en av Sveriges största förvaltare av offentliga lokaler bidrar Lokalförvaltningen med underlag till indikatorn genom sitt uppdrag att skapa trygga och inkluderande lärandemiljöer utifrån ett flertals aspekter, bland annat jämställdhet.
Lokalförvaltningen bidrar med underlag till indikatorn genom Solenergiprogram 2030 där alla takytor med god solinstrålning ska förses med solceller, i samband med nyproduktion eller underhåll.
Lokalförvaltningen bidrar med underlag till indikatorn genom att bland annat satsa på lågenergibyggnader vid nyproduktion.
Lokalförvaltningen bidrar med underlag till indikatorerna genom sitt innovationsprogram Hoppet som testar och utvecklar fossilfria och klimatneutrala bygglösningar samt sitt deltagande i projekt med byggbranschen för att öka återvinning i byggprocessen.
Lokalförvaltningen bidrar med underlag till indikatorn genom att driva, utveckla och sprida fossilfria och klimatneutrala lösningar för byggnation och drift.