Hr Björkmans entrémattor berättar om sin verksamhet
Hr Björkmans Entrémattor är specialister på entrémattor. I mer än 20 år har vi utvecklat en högkvalitativ mattservice med tonvikt på Ieveranskvalité där vi byter, tvättar, kontrollerar och levererar din entrématta.
Hela vår verksamhet bygger från grunden på en cirkulär affärsmodell där vi förenar högkvalitativa och varaktiga produkter med en tjänst som vårdar och återupprättar produktens kvalitet, där vi hanterar och kontrollerar så att den kan tjäna sitt syfte om och om igen. Från denna grund har vi valt att jobba vidare inom det miljöfokuserade området och sätta standarden som föregångare, inte bara i branschen utan även inom näringslivet som sådant.
En del av vårt arbete har legat i att ta fram ett särskilt, och numera prisvinnande, slutet tvättsystem som återanvänder vatten och energi samt använder bioteknologiskt rengöringsmedel.
EcoSmartSolution™
Vi har som första mattvätteri i världen börjat använda bioteknologiskt rengöringsmedel. En naturlig process där microorganismer sköter jobbet genom att bryta ner smuts på ett sätt som är oskadligt för människor, djur och natur.
Här ser du några av huvuddragen för vår ekosmarta mattlösning:
- Återanvändningsprocess – cirkulär affärsmodell
- Bioteknologisk rengöringsprocess
- Biogasdrivna leveranser
Fossilbränslefridriven verksamhet - Slutet tvättsystem med 98 % vattenåteranvändning
- Certifierade enligt ISO 14001, EMAS och Clean Green
Vi är fossilbränslefria i vår verksamhet genom att driva tvättprocessen med biogas och enbart använda el från vind- och solkraft. Dessutom har vi tagit fram ett optimerat leveranssystem där samtliga av våra ordinarie kundleveranser sker med biogasdrivna transportbilar.
För oss är omtanken om miljön en mycket viktig beståndsdel och under åren har vi byggt upp ett unikt miljötänk som genomsyrar företagets hela verksamhet. Vi arbetar kontinuerligt för att ligga i täten när det gäller att ta ansvar för vår miljö.
Agenda 2030 och dess globala mål anger den riktning och de förändringar som krävs för en hållbar värld. För varje globalt mål finns flera delmål som förtydligar vilka åtgärder som behövs för att nå målen. Delmålen har i sin tur ett eller flera indikatorer som möjliggör mätning och uppföljning av de globala målens framsteg.
Globala målen kan ses som övergripande områden inom vilka dessa förändringar ska ske. De är ett användbart sätt att planera, utföra och kommunicera ut en verksamhets hållbarhetsarbete. Nedan visar Ekocentrum hur en verksamhets omställning mot hållbarhet kan analyseras både utifrån inriktningen som globala målen och delmålen anger och utifrån indikatorerna. Beroende på verksamheten kan de globala målen som berörs skilja sig mellan dessa två analyser.
Våra utställare bidrar på olika sätt till en hållbar värld. Det kan handla om innovativa idéer eller en verksamhets omställning mot hållbar produktion, materialanvändning, energiförbrukning osv. Det är dessa förändringar, omställningar eller åtgärder i linje med den riktning globala målen anger som bedöms bidra till Agenda 2030.
En verksamhets hållbarhetsarbete kan analyseras utifrån globala målens övergripande områden. Då står delmålen till grund för analysen av hur en verksamhet bidrar till att förverkliga dessa. Delmålen ger information om vilken typ av åtgärder eller förändringar som efterfrågas, på vilken nivå (statligt till lokalt) dessa ska beslutas eller implementeras samt vilken sektor (offentlig, akademisk eller privat) som berörs. En verksamhet kan tillsynes bidra till ett visst globalt mål men åtgärder som efterlyses i delmålen kan vara på en annan nivå. Exempel på detta är företag som bidrar till att minska växthuseffekterna men ändå inte bidrar till mål 13: Bekämpa klimatförändringar då målet i första hand handlar om beslut och implementering av genomgripande strategier och riktar sig primärt mot statliga och lokala styren. Då får man i stället titta på delmål under andra globala mål, som till exempel delmål 9.4 Uppgradera all industri och infrastruktur för ökad hållbarhet eller delmål 11.6 Minska städers miljöpåverkan som också tar upp klimatåtgärder.
I en analys utifrån globala målens indikatorer står mätbarheten i fokus. Indikatorer visar vilket mätbart resultat eller utveckling de olika delmålen strävar mot. Det kan handla om dödlighet på grund av en viss parameter eller andelen förnybar el inom en viss sektor. Indikatorer är detaljerade uppgifter som efterfrågas för att kunna mäta globala målens framsteg.
En verksamhet kan bidra mer eller mindre direkt till att en indikator utvecklas åt ett visst håll. Exempelvis kan åtgärder som minskar mängden plastavfall i havet ha en positiv inverkan på indikator 14.1.1: Index över densiteten av flytande plastavfall. En verksamhet kan också bidra genom att förbättra förutsättningarna för ett visst delmål. Till exempel är produktion och installation av solceller två av flera förutsättningar som påverkar indikator 7.2.1: andelen förnybar energi av den totala energikonsumtion.
I det fall då inga indikatorer berörs direkt eller indirekt av verksamheten, kan globala målen ändå användas som verktyg för att analysera en verksamhets hållbarhetsarbete. Då skiftas fokuset från mätbarhet till inriktning
Hr Björkmans entrémattor påverkar delmålet positivt eftersom de har utvecklat ett eget slutet tvättsystem för sina mattor där 98% av vattnet återanvänds. Det vattnet som tillförs är regnvattnet som har samlats in från anläggningens tak i en vattentank.
Hr Björkmans entrémattor påverkar delmålet positivt genom att använda enbart förnybar energi i sin energikonsumtion. Under ett antal år har Hr Björkmans ställt om sin energianvändning till förnybar energi. Solpaneler täcker 40-60% av den totala elförbrukningen, resterande kommer från vindkraft-el.
Genom att använda enbart biogasbilar för ordinarie leverans samt tillverka sin standardmatta med återvunnen PET-plast påverkar Hr Björkmans entrémattor delmålet positivt.
Hr Björkmans entrémattor påverkar delmålet positivt genom att anpassa industriprocessen för en mer hållbar resursanvändning, återanvändning av vatten, minskad kemikalieförbrukning, återvunnen material och miljövänliga transporter.
Hr Björkmans entrémattor påverkar delmålet positivt eftersom de använder i huvudsak bioteknologiskt tvättmedel där bakterier, svampar och mögel producerar reaktiva ämnen som tar bort fett och smuts och efterlämnar bakterier som fortsätter att göra rent och ta bort lukt.
Hr Björkmans entrémattor bidrar till indikatorn genom att ha ha ställt om till att enbart använda energi från förnybara källor i sin verksamhet. Solpaneler täcker 40-60% av den totala elförbrukningen, resterande kommer från vindkraft-el.
Hr Björkmans entrémattor bidrar till indikatorn genom att minska resursförbrukningen i sin verksamhet. Omställningen som berör indikatorerna är i första hand transporterna som sker med biogasbilar, energin för elförbrukningen som kommer från förnybara källor och företagets standard matta som tillverkas av återvunna PET-flaskor.*
*Då vattenförbrukning inte räknas i materialfotavtryck så kan inte Hr Björkmans redovisa sin effektiva vattenanvändning genom delmål 8.4 Förbättra resurseffektiviteten i konsumtion och produktion och dess indikatorer.
Hr Björkmans entrémattor bidrar till indikatorn genom omställningen till minskad användning av fossil energi i både sin verksamhet och transporter.